top of page

13. Amor fatal
en decúbit supí

                                                                                                                  INS Premià de Mar     2n B

·Argument
 

En Gervasi Fenolleda, propietari de Lignits de l’Ebre SL, es troba mig despullat al seu despatx. Se sent fastiguejat a més no poder i es culpa constantment d’un suposat adulteri. No pot ni veure el sofà perquè hi ha algú que el fa pensar, fins i tot, que anirà a l’infern. Finalment, resulta que el que el feia patir tant era el fet que s’havia masturbat mirant un pòster de la Claudia Cardinale. Furiós per haver comès el pecat, l’acaba destrossant amb un punyal.

 

 

 

·Narrador


El narrador d’aquest conte és extern i omniscient. La tria d’aquest tipus de narrador té molta importància en aquesta cas ja que la nul·la aparició de diàlegs o monòlegs requereix un relator que expliqui els sentiments del protagonista, la seva vida i els seus avantpassats. El destinatari de la narració és el lector.


 

·Glossari
· Llaüt (llagut)

· Eixir
· Estalzí
· Xalar-se

 

*Una vegada clicada la paraula, aquesta et reenviarà cap a la web de diccionari.cat on hi apareixerà el seu significat.

 

 

·Descripció il·lustrada de Mequinensa


Se sap que hi ha, com a mínim, una mina de carbó a Mequinensa; Lignits de l’Ebre SL, i que en Gervasi Fenolleda n’és el propietari. L’altra mina de lignit és la de la seva muller, Júlia Figueres, i es diu Lignits del Segre SL. Aquesta segona també podria estar situada a Mequinensa ja que els dos rius (el Segre i l’Ebre) passen per aquesta població.

 

D’altra banda, al conte apareixen mencionats diferents personatges com ara la dona del senyor Fenolleda, la vella Natàlia o els avantpassats del protagonista. La vella Natàlia és la majordoma de la casa d’uns vuitanta anys. En Gervasi pateix perquè si ella se’l trobés en la situació en què es troba, es moriria de vergonya. El propietari de Lignits de l’Ebre SL pensa en els tres avantpassats més propers: l’Arseni, un negrer; Tobies, qui aconseguí grans fortunes amb el carbó gràcies a la Guerra de Cuba; Simplici Fenolleda, republicà i, més tard, franquista de tota la vida i, per últim, Silveri Fenolleda, pare d’en Gervasi que no deixava escapar a cap dona.

 

A més, en aquest conte de Jesús Moncada apareix la religiositat i la repressió sexual d’en Gervasi Fenolleda. En una època en la qual la gent es començava a allunyar de la rigidesa de la religió a les grans ciutats d’arreu del món, un home mequinensà s’està maleint per haver-se masturbat.

 

 

·La gràcia de l'obra

 

Sens dubte, el fet més graciós del conte Amor fatal en decúbit supí és que des del principi de l’obra fins ben bé el final fa creure que el que hi ha al sofà, que en Gervasi no s’atreveix a mirar, és una amant amb la qual ha comès l’adulteri quan en realitat és una simple foto. L’autor se’n en riu de l’exageració del catolicisme amb l’adulteri i el caràcter del protagonista dient-li “pixafreda tímid” mitjançant el narrador omniscient.

 

A més a més, es veu com el narrador recalca diverses vegades el fet que en Gervasi Fenolleda és el propietari de Lignits de l’Ebre SL, com si fos l’única cosa que ha fet i té a la vida.

 

D’altra banda, intervencions del narrador omniscient ridiculitzant el propietari de l’empresa minera com ara “[...] gemegà abans d’esmerçar els tres minuts següents a estirar-se amb desesperació els catorze cabells, comptats amb il·lusió cada matí, que li quedaven a la part més alta del crani [...]” fan que l’obra sigui encara més divertida.

 

bottom of page